top of page

Turno skijanje

Turno skijanje je veoma popularno u zadnje vrijeme i vjerovatno će postati sve masovnije. Sportisti i rekreativci koji probaju ovaj stil skijanja, teško se odvajaju od njega. Predstavlja kombinaciju skijanja i planinarenja, što turnom skijašu osigurava veliku raznolikost i slobodu, te boravak u netaknutim planinskim bespućima.

 

Potrebno je poznavati tehnike skijanja, kao i osnove planinarenje odnosno boravka i kretanja u prirodi, gdje ponekad vladaju vrlo teški i nepredvidivi uslovi. Skijaši se oslanjaju na sopstvenu snagu kada se penju uz planinu, prelaze sa vrhova na druge vrhove, silaze u dolinu, sami planiraju cjelodnevne ture. Turno skijanje omogućava potpunu slobodu kretanja, neovisnost o vertikalnom transportu i stepenu uređenosti staza, također razvija izuzetnu mentalnu i fizičku snagu. Zbog toga pruža neopisiv doživljaj u planini, ali je potreban oprez jer nepoštivanje planine može dovesti do teških posljedica.

Oprema koja se koristi za turno skijanje su:

  • Specijalizovane turne skije koje su lakše od alpskih, kao i kože (napravljene najčešće od fokine kože) koje se postavljaju na donju stranu skije  kako bi omogućile kretanje uzbrdo.

  • Vezovi koji omogućavaju kretanje uzbrdo i nizbrdo.

  • Turne pancerice koje su nešto fleksibilnije od alpskih.

  • Štapovi koji imaju nešto šire stopice, jer vrlo često se ide po dubokom snijegu.

  • Kaciga

  • Ruksak, u kojem se nalazi prva pomoć, astro folija, presvlaka, voda i hrana, a ako se ide po neuređenim stazama potrebno je nositi primopredajnik, lopatu i sondu koje su potrebne u slučaju lavina (u Evropi  pravilo).

  • Dereze za skije koje omugućavaju kretanje po ledu.

  • Gardaroba je prilagođena vremenskim uvjetima i slojevita je.

Turno skijanje, kakvog ga mi danas poznajemo, pojavljuje se  se još u 19. stoljeću. Postoji i pojam „alpinističko skijanje“ , gdje se radi o aktivnosti koja uključuje uspon na neki vrh i skijanje s njega, ali je teže i zahtijeva dodatnu alpinistčku opremu. Za skijanje van uređenih staza upotrebljava se izraz „freeride“, međutim tu se radi isključivo o spustu, a spust je zapravo samo pola ture.

Obzirom da turni skijaši plove po vrhovima i dolinama, potrebno je nositi kompletnu opremu. Potrebno je naglasiti da ovakav vid rekreacije pored odlične kondicije, zahtjeva i dobro poznavanje  orjentacije, kartografije, meteorologije, osnove spašavanja kao i ostala pravila boravka i kretanja u planini u zimskim uvjetima.
Također treba voditi računa o mogućnosti pokretanju lavina, kao i odlamanju snježnih streha.
Ovakav vid rekreacije pruža doživljaj i kontakt s prirodom, neograničene vidike i zadovoljstvo samim sobom. 

bottom of page