top of page

Svakog puta vožnja ATV-om je drugačija. Vožnju čini moćnom neravan teren kojem je podvrgnut ATV/QUAD, a sa njim i vozač i suvozač, brzina kojom se krećeš po rupama, kamenolomu ili šumi (neki quadovi mogu da razviju i do 100 km/h), upoznavanje prirodnih ljepota i dolazak na lokaciju kojoj je teže pristupili drugim prevoznim sredstvima.

Sam doživljaj je nešto između straha da se ne prevrneš, kada prelaziš preko strmih, kamenitih predjela i uzbuđenja jer svaka prevaziđena prepreka na putu znači uspjeh i korak bliže cilju.

Svako godišnje doba ima svoje čari. U toku zime, ljepota je u skretanju sa utabanih puteva, zvuku motora dok kvad neumorno krči put po blistavom, netaknutom snijegu i naletu adrenalina kada se nasučaš na brijeg, pa ne možeš ni naprijed ni nazad. U toku ljeta, čar je u toplom vazduhu koji struji, šarenilu boja dok prolaziš šumom, prelaziš potočić, dostižući planinske vrhove sa kojih se pruža veličanstveni pogled na netaknuti krajolik. Najbolja stvar kod ATV-a je to što su to vozila za sve tipove terena, mogu podnijeti i najizazovnije vremenske uslove i svako sa vozačkom dozvolom može da se oproba.

  • Pored vozača, u vožnji je jednako važan suvozač.

Kao i u životu, kada biramo prijatelje tako da nas vezuju ista interesovanja, želje, ambicije, tako je i za vožnju ATV-a važno da izaberemo pravog suvozača. On je taj koji može da podržava avanturu, da divlja pomjerajući vozača iz sjedišta, ali i da usporava vožnju ako se plaši. Kada biraš suvozača, važno je da imate sličan stav po pitanju vožnje kakvu želite. Najbolje je kada su to osobe koje uživaju u vožnji, opuštene su i spremne da idu do granica. Važno i da imate povjerenja u vozača ako ste suvozač.

Ono što ostaje poslijee svake vožnje je stvaranje zajedničke uspomene. Avanture su nešto što se dugo pamti i izbor sa kim ćemo probati nešto novo nam bude sastavni dio tog doživljaja.

  • Tim čine vozač i suvozač.

Suvozač je važan jer daje novu perspektivu, širi vidike svojim stavom prema vožnji. Bilo da se plaši ili je adrenalinski zavisnik, on je taj koji će djelom diktirati tempo vožnje. Zato će kao poslijedica izbora suvozača, svaka vožnja biti posebna. Djeljenje utisaka sa zajedničkog doživljaja može biti dobra prilika da upoznamo osobu na drugi način. Kako reaguje pod stresom, da li se plaši nepredviđenih situacija, koliko paniči, da li voli da ima kontrolu nad okolnostima….

  • Najljepši pogled dolazi poslije najizazovnijeg uspona.

Baš kao i u životu, gdje postoje usponi, padovi, lijepi dani i oni izazovniji kada nam nije ni do čega, važno je biti istrajan i doslijedan jer se trud isplati ispunjenjem sna. Kod ATV-a je takođe slična stvar, prolazi se kroz kamenjar, prašinu, rupe, pa travu, blato i sve to može da prouzrokoje bol u leđima, upalu mišića od držanja ručki volana svom snagom, ali kada dođeš do vrha, tu te čeka pogled koji objašnjava zašto si morao da se pomučiš da bi ovdje došao.

  • Najveća lepota se krije van utabanih staza.

Baš kao što je Crvenkapa skretanjem sa staze, pronašla radost u branju cvjeća iako joj je rečeno da to ne radi, tako se i u vožnji ATV-a zabava i dječija radost krije kada se skrene sa puta i kreira neka nova ruta. U ovoj avanturi najbolje je ipak da vodilja bude iskusan vodič koji ima više iskustva u upravljanju vozilom i pod novim okolnostima. Ljepota može biti prelazak preko potoka na drugu stranu puta, gde se nalazi polje maslačaka ili spust kroz šumu djelom kojim se pješak ne bi usudio, ali osjećaj pomjeranja sopstvenih granica je na kraju najveća ljepota svakog izazova koji prevaziđemo.

bottom of page