top of page

Trail runinng (brdsko trčanje) je izuzetno atraktivna outdoor sportska diciplina koja predstavlja kombinaciju standardnog trčanja i planinarenja, a u nekim segmentima i alpinizma. S'tim da se uglavnom trči van urbanog područja, odnosno u prirodi, na obilježenim planinarskim stazama.

Pošto trail trčanje kod nas doživljava pravi boom, a trkački pokret je sve jači, o trčanju se govori i u mainstream medijima, a mnogi se osim na cestovnim, žele oprobati i na trail utrkama. Neki da bi pobjegli iz grada i asfalta, a svi da bi uživali u prirodi i druženju, ako se želite oprobati na stazama u prirodi dat ćemo vam nekoliko savjeta. Jer, dok je oprema za cestovno trčanje vrlo jednostavna i nezahtjevna, za višesatno trčanje šumom ili kamenjarom, daleko od civilizacije, ipak se treba malo bolje pripremiti.

  • Nikud bez dobrih patika.

Najbitnije su, naravno, dobre patike prilagođene terenu. Izbor je velik i modeli raznoliki, a svima su zajednički potplati s ripnama. Ripne su potrebne kako bi osigurale bolje prianjanje za podlogu, veću stabilnost i izdržljivost. Gornjište treba dobro obuhvaćati stopalo i osiguravati od ozljeda i od kamenčića koji bi mogli upasti u patiku, a same su patike često teže od običnih jer su napravljene od čvršćeg materijala koji štiti od udaraca.

  • Najvažniji dio trail opreme su kvalitetne patike!

Danas na tržištu postoji jako puno modela – od minimalističkih patika koje naglašavaju prirodno kretanje do onih s jako debelim i mekanim potplatom za ugodniji korak. Također, razlikuju se i po broju i veličini ripni – za kamenite i urbane staze poželjnije su patike s manjim ripnama, a za blatne i mekane puteve, potplati s većim/dužim ripnama. Kakve god izabrali, pazite da ostavite dovoljno prostora za prste da ih pri trčanju ne biste nabijali.

  • Ruksak glavu čuva!

Ono po čemu se trail oprema uvelike razlikuje od cestovne je ruksak. On je potreban jer na duge utrke treba nositi puno tekućine, nešto hrane, prvu pomoć i tako dalje. Ruksak je anatomski i malen, sadrži mijeh za vodu i puno džepića iz kojih je lako prilikom kretanja uzeti on što vam treba (gelovi, bočice i slično). Malim pomičnim kopčama ruksak se preko prsa učvrsti kako ne bi previše skakao prilikom trčanja. Na kraćim trailovima ponekad nije potreban ruksak nego se bočice mogu nositi u pojasu koji se stavi oko struka ili u ruci. Smeće (prazne boce, omoti od gelova) se obavezno nosi u ruksaku do cilja – nikako se ne smije odbaciti u prirodu!

U ruksaku specijalno dizajniranom za trail, lako ćeš spremiti sve što ti može zatrebati.

  • Stop the wind (and rain)!

Vjetrovka, odnosno lagana jakna koja štiti od kiše i vjetra, također je sastavni dio opreme. Uslovi na stazi se mogu znatno mijenjati od podnožja prema vrhovima planine – na vrhovima često puše vjetar i puno je hladnije nego na startu i zato je pametno imati je sa sobom.

  • Štapovi! – neki ih vole, neki ne

Neki trail trkači sa sobom nose štapove za trčanje. Oni su korisni ako staza ima puno strmih uspona i silazaka – u suprotnom su samo dodatni teret. Inače služe za osiguravanje ravnoteže i stabilnosti i kao potpora pri penjanju.

Nikud bez vode! Ponesi je u ruksaku ili bidonu.

  • Odjeća! – standardna

Odjeća je većinom slična uobičajenoj, uz preporuku da ima reflektirajuće dijelove i da se skinu sve etikete kako ne bi došlo do nepotrebnog žuljanja. Pametno je nositi kapu ili višenamjensku maramu (buff) – u slučaju jakog sunca za zaštitu ili u slučaju hladnoće za grijanje. Dobre čarape su potrebne kako bi dodatno ublažile udarce u stopala.

  • Da bolje vidiš medu!

Ako se radi o utrci koja se u bilo kojem dijelu trči po noći, treba imati čeonu lampu, a preporučuje se nositi je uvijek jer se nikad ne zna u kakvoj se situaciji možete zateći. Lampa uveliko olakšava kretanje u mraku jer osvjetljava put i sve prepreke koje se nađu na njemu.

Čeona lampa dio je osnovne opreme za sve utrke koje se održavaju noću.

  • Sigurnost na prvom mjestu!

Ono što još spada u obaveznu opremu na većini utrka su zviždaljka, astro-folija, prva pomoć, karta, mobitel s dobrom i napunjenom baterijom i ogledalce. Zviždaljka je korisna u slučaju da se zalutate – njome dajete zvučni signal o tome gdje se nalazite, a ogledalom vizualni signal. Veliki broj trail ruksaka ima zviždaljku ugrađenu u remen.

Astro-folija je specijalni ogrtač znan i kao spasilačka deka, a radi se o tankom plastičnom ogrtaču presvučenom metalom koji služi za čuvanje tjelesne topline kako u slučaju duljeg boravka na hladnoći ne bi došlo do hipotermije.

Paketić prve pomoći treba sadržavati flastere, sterilne gaze i sredstvo za dezinfekciju.

Iako izgleda da opreme ima puno, sve osim tenisica i odjeće koristit ćete više godina pa se početna investicija u kvalitetu svakako isplati dugoročno.

bottom of page