top of page

Od prvih početaka čovjekova obitavanja na Zemlji, planine su vezane uz njegov život, doduše više iz egzistencijalnih razloga negoli iz planinarskih pobuda (život u špiljama, lov, zaštita). Ako izuzmemo rijetke istraživače, filozofe i pjesnike koji su zalazili u planine u potrazi za raznoraznim spoznajama, o organizovanom planinarstvu možemo govoriti tek od 18. stoljeća i J. J. Rousseaua, poznatog po idejama o »povratku prirodi«. U planine u to doba počinju zalaziti i prirodoslovci, a za njima i prvi alpinisti, kojima je glavni cilj bilo osvajanje još neosvojenih alpskih vrhova. Najviši vrh Europe, Mount Blanc, osvojen je među prvima, 1786. godine. Već početkom 19. stoljeća svi su najviši alpski vrhovi osvojeni, a to »klasično razdoblje« završava s krajem I. svjetskog rata, kada se počinju organizirati ekspedicije i u izvaneuropska gorja. Prva planinarska organizacija, Alpine Club u Londonu, osnovan je 1857. godine. Poslije niza manje uspješnih ekspedicija najviši vrh svijeta, Mont Everest su osvojili Edmund Hillary i Tensing Norgay Sherpa 1953. godine. U drugoj polovici 20. stoljeća planinarstvo se širi i omasovljuje, snažno se razvijaju sve planinarske specijalnosti kao i tehnička oprema, sve su češće ekspedicije u najnepristupačnije krajeve svijeta. Ipak, još postoji mnoštvo planinskih vrhova na koje nikada nije stupila ljudska noga!

  • Bosanskohercegovačko planinarstvo

Organizovano planinarstvo u Bosni i Hercegovini javlja se nakon dolaska Austro-Ugarske monarhije u Bosnu i Hercegovinu. Obilazeći Bosnu i Hercegovinu, naučni i ostali radnici uočili su da pored privrednih postoje i resursi za razvoj turizma.

Planinarski savez Bosne i Hercegovine je osnovan 21. septembra 1892. godine na Osnivačkoj Skupštini ” Bosnich Herzegovinisher touristen verein in Sarajevo ” (Bosanskohercegovački turistički klub) u kancelariji Civilnog poglavara Zemlje, Barona Brune Kutschere u prisustvu visokih Vladinih činovnika.

Vladin savjetnik Vitez Lothar von Berks pročitao je po Zemaljskoj vladi odobrena pravila i taj dan se smatra početkom organizovanog planinarstva u Bosni i Hercegovini.

bottom of page