top of page

Historija

Planinarsko društvo Skakavac osnovano je dana 22.01.2018. g., na osnovu inicijative entuzijasta planinara, zaljubljenika u prirodu, sportskih i turističkih radnika koji rade na zaštiti životne sredine i promovisanju zdravog načina života, a sve u cilju zaštite i očuvanja prirodne sredine te stvaranja pogodnog i održivog okruženja za život. Dana 20.02.2018. godine Planinarsko društvo Skakavac upisano je u Registar udruženja kod Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine, pod registarskim brojem 2135 Knjiga l Registra, gdje je izdato Riješenje Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine, broj: UP09-07-1-165/18. Upravni odbor Planinarskog Saveza Kantona Sarajevo, na sjednici održanoj dana 26.03.2018. godine Odlukom broj: 13/18, od dana 26.03.2018. godine primio je u članstovo Planinarskog Saveza Kantona Sarajevo.

Od svog osnivanja u sklopu planinarskog društva Skakavac, kojem je prevashodni cilj stvaranja uslova za razvoj i unapređenje organiziranog rada u svim granama planinarstva, osnovane su sekcije za: planinarenje,  trail running, sportsko penjanje i ATV sekcija.

Od samog osnivanja krenulo se radom na pružanju podrške turističkim i razvojnim aktivnostima koje su povezane sa planinarstvom, razvoju radne materijalne osnove i sigurnosti u planinama. Propagiranjem odlazka građana u planine BiH. Pruženju pomoći i podršci u organiziranju priprema i stručne obuke članova udruženja, a posebno omladine za trajno bavljenje planinarskim aktivnostima.Odgajanjem  članstva u smislu čuvanja, zaštite i unapređivanja prirode na planinskom području općeg društvenog bogatstva koje ima posebno i šire ekološko značenje, kako za same planinare, tako i za podnožja i dalje vodene tokove. Sa Razvijanjem dobre saradnje sa lokalnim stanovništvom, drugim nevladinim organizacijama i privrednim subjektima u cilju bolje valorizacije i ekološkog očuvanja planina. Uspostavljanjem saradnje sa drugim organizacijama i državnim organima radi ekološkog očuvanja i skladnog valorizovanja i iskorištavanja planina kao prirodnog i planinskog, turističkog resursa. Na Iniciranju gradnje planinarskih objekata i smještajnih kapaciteta na planinarski pogodnim lokalitetima, te planinarskih putnih komunikacija u planinama kao i njihovom očuvanju i održavanju. Uspostavljanjem i ostvarivanjem saradnje sa drugim srodnim udruženjima u zemlji i inostranstvu.

Ove aktivnosti doprinijele su tome da je udruženje kroz svoje aktivosti na projektima koje sprovodi uspostavilo partnerstva sa: Olimpijskim Komitetom Bosne i Hercegovine, Atletskim Savezom Bosne i Hercegovine, Savezom ultramaratonaca Bosne i Hercegovine, Traiatlon Savezom Bosne i Hercegovine, Fakuletetom sporta i tjelesnog odgoja Univerziteta u Sarajevu, Turističkom zajednicom Kantona Sarajevo, Gradom Sarajevo, Ministarstvom kulture i sporta KS; Federalnom upravom civilne zaštite, Ustanovom za zaštićena područja Kantona Sarajevo, Crvenim križem Kantona Sarajevo, te općinama Stari Grad Sarajevo, Centar Sarajevo, Vogošća i Ilijaš, kao i mnogobrojnim društveno-odgovornim komapnijama koje djeluju i rade na području Bosne i Hercegovine.

Misija

Misija planinarskog društva Skakavac je da kroz  kroz ponudu novih, atraktivnih sportskih sadržaja u prirodi, svim ljubiteljima prirode, ponaosob mladim populacijama promijeni stav spram očuvanja životne sredine, i da u sklopu planinarskog pokreta i potakne širu društvenu zajednicu na uživanje u prirodi i njenim blagodatima i poduzimanje akcije u njenoj zaštiti.

Vizija

Naša vizija je biti vodeće planinarsko društvo u našoj zemlji, i da kao takvo budemo prepoznatljivi u segmentu outdoor aktivnosti novog doba, gajeći iskustvo u kontaktu sa prirodom i planinom i prenoseći ga na nove generacije.

Kontakt

Udruženje građana Planinarsko društvo Skakavac

Jošanička 1

71320 Vogošća

Bosna i Hercegovina

 

E-mail:

pdskakavacsarajevo@gmail.com

 

Tel/fax:

+38733434345

 

Telefon: +38761449505

 

Kontakt osobe:

Zlata Grabovac-Predsjednik skupštine udruženja

Alma Bašić-Zamjenik predsjednika udruženja

Amir Bašić-Predsjednik udruženja

Dragan Žabić-Sekretar udruženja

 

Web:

http://pdskakavac.ba/

 

Facebook:

https://www.facebook.com/pdskakavacsarajevo/

 

Instagram:

https://www.instagram.com/pdskakavacsarajevo/

 

Ili nas kontaktirajte direktno:

Kontaktirajte nas!

Hvala!

bottom of page