top of page

Izraz trekking potiče od riječi “trek”, južno - afričko nizozemske imenice koja znači “vući, putovati”. Značenje se odnosi na duže putovanje od mjesta A do mjesta B. Specifičnost takvog dužeg putovanja je što se ono obično izvodi na nepreglednim dijelovima prirode kojima se ne može pristupiti nikakvim transportnim sredstvom. Disciplina je nastala 60tih godina, a svijetu ju je prvi predstavio James Roberts. Roberts je kao oficir pri britanskom veleposlanstvu u Kathmandu mnogo vremena provodio planinareći i istražujući himalajske vrhove. Najpoznatiji je istraživač i planinar 20. stoljeća, a postavio je temelje današnjih ekspedicija na Himalaju. Godine 1965. organizirao je prvu turističku ekspediciju i do tada zatvoreni Nepal pretvorio u meku planinarskog turizma.

Danas se izraz upotrebljava za aktivno hodanje, planinarenje i trčanje nepreglednim brdskim ili ravničarskim terenima. Staze za trekking su uglavnom označene pa se natjecatelji ne moraju dodatno orijentisati uz pomoć kompasa i karte. Trekking je odličan adrenalinski sport i svakako se preporučuje svima koji su željni avanturizma na nepoznatim terenima daleko od gradskog asfalta.

  • Šta ponijeti na trekking?

Ovisno o vremenu koje ćete provesti u prirodi, možete ponijeti više ili manje opreme. Najvažnije je da dođete udobno odjeveni, da imate dobre “trekerice” i da ne zaboravite bocu s tekućinom. Za cjelodnevne izlete morate ponijeti i nešto za pojesti. Sve to možete potrpati u naprtnjaču koju ćete imati na leđima.

U Bosni i Hercegovini je trekking još uvijek neprepoznata disciplina, ali vjerujemo kako će se to s vremenom promijeniti. Trekking je odličan spoj sporta, rekreacije i druženja, a što se tiče opreme definitivno vas neće utjerati u preveliki trošak.

bottom of page