top of page
Search

Sarajevo Outdoor Festival: Nezaboravno iskustvo i avantura u netaknutoj prirodi

Bosanskohercegovačke planine pružaju velike mogućnosti za razvoj ekološki održivog turizma, koji ima potencijal u kratkom vremenu postati pokretač turističkog i ekonomskog razvoja zemlje.

Kako bi dali doprinos promociji turističkih sadržaja i prirodnih ljepota Kantona Sarajevo i Bosne i Hercegovine u partnerstvu sa Olimpijskim komitetom Bosne i Hercegovine, projektom USAID Turizam, Ministarstvom privrede Kantona Sarajevo, Ministarstvom komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo, Općinom Centar Sarajevo, Kantonalnom javnom ustanovom za zaštićena prirodna područja Kantona Sarajevo i Kantonalnom upravom civilne zaštite Kantona Sarajevo, odlučili su pokrenuti Sarajevo Outdoor Festival koji će se organizirati prvi vikend septembra u Spomeniku prirode Skakavac nadomak Sarajeva.
Cilj festivala je organiziranje avanturističkih, sportskih i zabavnih sadržaja koji će motivirati građane Bosne i Hercegovine i turiste da provode više vremena na bosanskohercegovačkim planinama.

U okviru Festivala organizuju se četiri sportsko-turistička događaja koji su na raspolaganju svim ljubiteljima avanturizma i odmora u prirodi.


Prvi sadržaj koji se organizuje u okviru Festivala je međunarodna trail trka Skakavac Trail, čiji je "Specijalni partner" Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine.

Skakavac Trail nudi šest staza za trčanje koje prolaze ispod najvišeg vodopada jugoistočne Europe, Skakavca. Staze su prilagođene rekreativcima i iskusnim trail trkačima, zaposlenicima kompanija iz javnog i privatnog sektora i vlasnicima kućnih ljubimaca.

Olimpijski komitet ovogodišnjim "Specijalnim partnerstvom" trci želi da promovira projekt OCEAN koji je finansiran od Europske unije i koji realizira sa 18 Olimpijskih komiteta Europe s ciljem podizanja svijesti o važnosti klimatskih promjena i njegovih utjecaja, te pružanja neophodnih alata karbonske neutralnosti i održivosti sportskih disciplina u budućnosti.

Trka se organizuje 02.09.2023. godine, a prijave se mogu izvršiti do 15.08.2023. godine, putem portal: stotinka.hrDrugi sadržaj Festivala je Skakavac MTB Tour - powered by Bracom.

Skakavac MTB Tour je brdska biciklistička trka koja se organizuje u partnerstvu PD Skakavac i kompanije Bracom, zastupnika Head biciklističke opreme za Bosnu i Hercegovinu.

Start i cilj biciklističke trke nalazi se na platou vodopada Skakavac, a staza koja je prilagođena rekreativcima i profesionalnim biciklistima duga je 16 kilometara i prolazi najatraktivnijim predjelima Spomenika prirode Skakavac.

Skakavac MTB Tour se organizuje dana 02.09.2023. godine., a prijave se mogu izvršiti do 20.08.2023. godine, putem mailova: info@bracom.ba i info@pdskakavac.ba


Skakavac Climbing - powered by ALP Outdoor Shop, je treći sadržaj Sarajevo Outdoor Festivala,

Skakavac Climbing je otvoreni revijalni događaj kojim PD Skakavac i ALP Outdoor Shop, (najznačajniji distributer outdoor sportske opreme u Bosni i Hercegovini), široj javnosti žele približiti sportsko penjanje na prirodnu stijenu u slobodnom savladavanju penjačkih smjerova i penjanje Via Ferrate.

Za sve sve zainteresovane koji žele po prvi put da se oprobaju u alpinističkom penjanju i savladavanju Via Ferrate, osigurat ćemo potrebnu opremu.

Skakavac Climbing se organizuje na lokalitetu Bijele Stijene-Skakavac, dana 02.09.2023. godine, sa početkom u 10.00 sati, a prijave za sudjelovanje u događaju možete izvršiti do 30.08.2023. godine, putem mailova: info@alp.ba i info@pdskakavac.baČetvrti sadržaj Festivala je Enjoy outdoor Sarajevo.

Enjoy outdoor Sarajevo je sajam outdoor turizma i sporta, čiji je cilj da na jednom mjestu okupi proizvođače i trgovce sportskom opremom, proizvođače domaće i autohtone hrane, sportske klinike, turoperatere, sportska društva i klubove koji se bave outdoor sportskim aktivnostima.

Za sve zainteresovane izlagače omogućit će se besplatan prostor za izlaganje, promovisanje i predstavljanje sadržaja i proizvoda iz oblasti avanturističkog i sportskog turizma, kojim se oni bave.

Sajam se održava 02 09. 2023. godine na platou vodopada Skakavac, dok prijave za Enjoy outdoor Sarajevo možete izvršiti do 25.08. 2023. godine, putem maila: info@pdskakavac.baKroz planirane sadržaje, Sarajevo Outdoor Festival je izuzetna prilika da se istraže prirodne ljepote Bosne i Hercegovine, doživi avantura i uživa u jedinstvenom iskustvu koje nudi Spomenik prirode Skakavac.

Planinarsko društvo Skakavac Sarajevo ovom prilikom pozva sve zainteresirane da prvi vikend septembra posjete Spomenik prirode Skakavac nadomak Sarajeva, kako bi uživali u sportskim i zabavnim sadržajima koji će se organizirati u nestvarnom prirodnom okruženju


Platforma Sarajevo Outdoor Festivala otvorena je za sve organizacije i turoperatere koji djeluju u sektoru avanturističkog i ekološki održivog turizma na području Kantona Sarajevo i šire.

Za više informacija i prijave, kontaktirajte nas putem maila: info@pdskakavac.ba i posjetite naše web stranice: https://www.pdskakavac.ba/ i https://www.skakavactrail.ba/

Comments


bottom of page