top of page
Search

Održan prvi Valter Trail: Više od 100 trkača uspješno završilo utrku.


U subotu, 07. marta 2020. godine, održan je 1. Valter Trail u čast Katherine Switzer u organizaciji Planinarskog društva Skakavac.


Kathrine Switzer je prva žena koja se službeno takmičila na Bostonskom maratonu davne 1967. godine. Kathrine je simbol otpora, ona je Valter trčanja i jednakosti žena u sportu, i upravo zbog toga se utrka zove: Valter Trail u čast Kathrine Switzer.


Staza Valter Traila je bila kružna, dužine 16 km sa visinskom razlikom od 710 metara. Start utrke je bio u Dječijem odmaralištu Crvenog križa Kantona Sarajevo u Vogošći, odakle su učesnici trčali na brdo Motka i kružnom stazom vraćali nazad.


Od registrovanih 178 trkača, uslijed nepovoljnih vremenskih uslova, kiše i snijega, na start je izašlo 100 trkača. U muškoj konkurenciji prvi kroz cilj je prošao Džemal Jašarević iz Bosne i Hercegovine, drugi Benyamin Vuk iz Hrvatske dok je treći Slaven Stojkov iz Bosne i Hercegovine.

U ženskoj konkurenciji prva je bila Naida Avdić iz Bosne i Hercegovine, druga Tara Weyen Gaines iz SAD-a, a treća Amela Tuzlak iz Bosne i Hercegovine.


Amir Bašić, predsjednik PD Skakavac je rekao da ovo društvo planira veliki broj aktivnosti u ovoj godini, te pozvao sve one koji vole prirodu i fizičku aktivnost da se pridruže društvu. “Planinarsko društvo Skakavac vrijedno radi na promociji brdskog trčanja, planinarenja ali uvodi i nove zanimljive outdoor aktivnosti. Naredna aktivnost koju provodimo je Valter Canicross, odnosno utrka sa psima koja se održava 10. maja” rekao je Bašić.

Commentaires


bottom of page